Liten bakgårdshage på 20 m2 trengte frodighet

Bakgårdshage 12 m2

Denne lille, bynære hagen på 12 m2 + terrasse skrek etter forvandling. Plan ble utferdiget og familien fikk rosehage, steinlagte stier og uteplass, stauder, sitteplasser, lysthus og en vanndam. Hva mer kan man ønske seg på 12 m2?

Rekkehushage på 30 m2

Denne igjengrodde hagen innbø ikke til bruk. Noe måtte gjøres. Plan ble laget for både sitte- og solplass, gjennomgående blomstring med stauder og et vannbasseng. Belysning var en viktig del av denne hagen.

Stemning med lys.

Dammen var smykket i denne lille hagen og når sesongen tilsa at kveldene var mørke, ga belysningen et stort pluss til utelivet. Det var også et flott element å titte ut på fra innerommet.

Byhage basert på stein og mur

Eierne av denne hagen hadde liten tid til stell og vedlikehold, men ønsket å kunne invitere venner og familie på hyggelige sammenkomster i hagerommet. Løsningen ble en  hage basert på steinlagte flater med enkelte åpninger for vekster, vegger av vintergrønne trær for skjerming av innsyn samt oppmurte vegger som også fungerte som bakvegg for benker og peis. Det ble et trivelig uterom som ikke krevde mer enn eierne ønsket å bidra med.

Rådyrsikker kjøkkenhage med plass til hygge

Familien ønsket seg en rådyrsikker kjøkkenhage. Et hjørne av hagen ble satt av og nøye planlagt i forhold til å kunne gjerde inn slik at rådyrene ikke kunne hoppe over og spise opp alle de gode grønsakene. Plassen ble et trivelig område med bakvegg av naturmaterialer (vedkubber) som lunet av for vinden, gulv lagt i marktegl gjør at varme akkumuleres og gjør overgangen til natt smidigere, samt at dyrkningskasser i dobbel høyde blir brukt. En lun og koselig sitteplass ble det også plass til.

Et langt, kjedelig parti var ønsket mer spennende

Dette partiet lå mellom to hjørner av hagen og eierne ønsket seg mer hagefølelse, frodighet og spennende opplevelser.

Bed i organiske former, med frodige stauder ble planlagt, sammen med vann og speil-løsning, som lurer en til å tro at denne delen av hagen er bredere enn det egentlig er.

Hage i villastrøk - ønsket fornyelse

Hagen og omgivelsene var modene for fornying og eier var åpne for en stilendring. Hovedfokus ble lagt i enkel tilgjengelighet og optimal nytte av  områdene som var i utgangspunktet var lite tilgjengelige.
Det ble lagt vekt på enkelt vedlikehold, rene flater og samspill/flyt mellom husets infrastruktur og uteområdene.
Ønsket var en sitteplass ute, under tak og en stemningsfull sommerterrasse med bålplass. Stilen var ønsket litt rustikk og bruksvennlig for en barnefamilie.

Nytt lettstelt inngangsparti.

Det sies at et inngangsparti er ditt visittkort og her var det et ønsket om en mer ryddig og lettstelt sone. Grus ble byttet ut med asfalt og stein, klare nivåforskjeller ble etablert med kompletterende stein og de mange flatene ble laget større men færre, husets farge ble skiftet til mer harmonisk med omgivelsene.

Ønske: En overbygget spiseplass.

En trang og lite tilpasset spiseplass er blitt til et trivelig, stort oppholdsrom ute, der man kan sitte selv om det skulle komme en skur.

Gulvmaterialet er valgt for å sanke varme til sene aftener og det er blitt lysere, mer utsyn og en mer harmonisk atmosfære.

Druer, pergola og bålplass

Terrassen var omgitt av høye busker og trær som kastet lange skygger. Disse ble fjernet og de gode solforholdene ble gjenetablert.

Eierne ønsket seg et skikkelig løft på terrassen, og det ble planlagt pergola som druene kunne klatre på. Designet ble enkelt men rustikt med utekjøkken og spiseplass for famlien. Under pergolaen ble det plassert en lounge-gruppe med en tilhørende bålplass.

Bålplassen kan brukes året rundt.

Uteplass for hybel

Kjellerleiligheten skulle leies ut som hybel og en trivelig uteplass var ønsket.
Utgangspunktet var en gruset parkeringsplass og en bratt bakke. Løsningen ble å grave inn i bakken, slik at man kunne lage en trivelig uteplass, skjermet av trær og omringet av blomster.

Det ble også plass til en liten peis og hyggelige utemøbler flere steder.

Parkeringen ble trukket lenger ut i innkjørselen.

Hage for lek og utfoldelse

Eiendommen var stor og det var et ønske om å lage et sted der barna kunne få utfolde seg.

Med utgangspunkt i et tre i senter av plenen, ble det tegnet et “Tree-house” og her fikk barna sitt eget paradis. Ut over hytta, ble det anlagt labyrint og bålplass, plass til ballspill og piquenique.

Høy bred skråning etter sprengtomt.

En stor og stygg skråning ble planlagt med mur i to nivåer med beplantning i midten. Trapp i flere nivåer ble designet for å minske oppfatningen av hvor bratt det var. Avvikende belegningsmønster signaliserer tydelig en privat parkeringsplass.

Uteplass for hybel

Kjellerleiligheten skulle leies ut som hybel og en trivelig uteplass var ønsket.
Utgangspunktet var en gruset parkeringsplass og en bratt bakke. Løsningen ble å grave inn i bakken, slik at man kunne lage en trivelig uteplass, skjermet av trær og omringet av blomster.

Det ble også plass til en liten peis og hyggelige utemøbler flere steder.

Parkeringen ble trukket lenger ut i innkjørselen.

Hage for lek og utfoldelse

Eiendommen var stor og det var et ønske om å lage et sted der barna kunne få utfolde seg.

Med utgangspunkt i et tre i senter av plenen, ble det tegnet et “Tree-house” og her fikk barna sitt eget paradis. Ut over hytta, ble det anlagt labyrint og bålplass, plass til ballspill og piquenique.

X