Det sorte gull

Om høsten endrer bladene farge fra grønt til brunt fordi trærne, før vinteren, sørger for å trekke ut alle næringsstoffene fra bladene. Bladene i seg selv, er ikke særlig næringsrike. Før bladene faller av grenen, etablerer sopp og bakterier seg på de, som hjelper til med å bryte ned bladet når det til slutt faller til bakken. Soppen vil da føre til nedbrytning av cellulose og lignin (tresubstans) i bladene. Hvis du tilfører bokashi, vil en hær av mikroorganismer bryte ned ligninet i bladene enda raskere, men du trenger ikke å tilføre dette for å få en god komposering.

Hva er bokashi?
Bokashi er navnet på en prosess som benytter seg av tilsatte mikroorganismer (en blanding gjær og bakterier, kalles EM, effektive mikroorganismer) til å  bryte ned avfallet. Disse tilsettes i en strø, og prosessen foregår i en tett beholder i romtempratur. Komposten lukter ikke mye og kan stå inne. Du kan bruke den selv med en liten husholdning, og det er ikke noe problem å reise fra den.

Bladtilførsel til jordfabrikken

Blader kan også brukes om vinteren som erstatning for jord i jordfabrikken, dvs.at du tilfører overveiende blader og bare litt jord. Hvis det er en kald vinter, er jorden ofte så hard at den ikke kan håndteres. Bladene derimot, fryser ikke på samme måte og danner ikke en like hard klump. Derfor er de en passende erstatning for jord i jordfabrikken.

Hvordan kan blader komplettere jord?
Blader som har ligget på bakken er fylt med jordens egne gode bakterier, men er ikke like kompakte og vil derfor gi god grobunn for mikroorganismer og annet dyreliv.

Markdekke
Blader kan også brukes på markdekke. Hvis jeg skal ha de i høybed, så fordeler jeg dem ut som de er. Hvis markdekket er for plenforbedring, så deler jeg dem først med gressklipperen. Det gjør det lettere for meitemark å transponere bladene, og de komposteringen går raskere. Det fungerer veldig bra. Bladene kan som sagt også legges i høybedene – både i og på jorden. De gir uansett en god jordstruktur. Sammen med bokashi blir de et fantastisk nærende jordforbedringsmiddel.

Søppelsekker
En enkel måte å lage jordforbedringsmiddel er å legge bladene i en svart søppelsekk (sekken kan være laget av tykk plast eller du kan bruke to sekker) og blande med steinmel. Steinmel inneholder mye silisium og andre mineraler som brytes ned av bakterier og med fordel kan tilsettes for å starte prosessen.

Til slutt knyter jeg en knute på posen for å sikre et så lufttett miljø som mulig. Nå kan selve gjæringen kan begynne.

Da er det bare om å vente til våren og da er blad-bokashien klar.

I vår kolonihage har vi nok blader på grunn av alle løvtrærne og buskene. Hvis du ikke har noen blader der du bor, kan du jo spørre om du kan få rake hente blader fra f.eks. naboen eller borettslaget. Mange kjører høstløvet fra hagen eller fra parkanlegg på gjenvinningsstasjonen, og det blir mye unødig avfall. Mitt innspill er at du heller lager en næringsrik bokashi-jord av bladene.

/Marit

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *